Rady a tipy babiček
29.4.2023Hitem poslední doby jsou bezúdržbové pečící trouby. Jak krásně to zní! Tyto technicky vyspělé kuchyňské vymoženosti fungují na principu vysokých teplot. Pečící komora se zahřeje až na teplotu skoro pět set stupňů Celsia, přitom dochází ke spálení nečistot na popel, který stačí po vychladnutí setřít.
Pokud však takovou „hračku“ nevlastníte a neplánujete si ji v nejbližší době pořídit, nezbývá vám nic jiného, že své ruce ponořit do útrob pečící trouby a její očistu provést pěkně po staru. Ale nebojte se, nebude tak zle. V regálech obchodů najdete opravdu velké množství různých chemických přípravků určených právě k čistění trub. Způsob použití je různý podle toho, na jaké bázi je přípravek vyroben. Mohou to být pasty, spreje, pěny.
Pokud nechcete z nějakého důvodu ve své domácnosti používat chemické čističe, můžete si ještě pomoci jinak. Ne vždy na všechno pomůže chemie a u pečících trub to platí dvojnásob. Dost často se totiž stává, že ani dražší čistič vám neposlouží tak, jak jste si představovali. V takových chvílích svěřte svou troubu do rukou babiček. Ne doslova samozřejmě. Využít však můžete jejich rady, tipy a triky. Určitě už jste slyšeli o octu a jedlé sodě. Tyto ingredience, které mimochodem stojí opravdu jen pár korun, mají v kuchyni a nejen tam, velké zastání. Neslouží jen jako přísada do jídel, nýbrž i jako skvělý čistič čehokoliv. I pečící trouby.
Jedlá soda je univerzálním čističem, který také perfektně pohlcuje pachy. Doporučuje se z jedlé sody a vody, případně octa udělat pastu. Tu nanesete na vnitřek trouby a necháte působit nejlépe přes noc. Je také vhodné troubu nechat trochu zahřát. Pasta pak bude lépe fungovat. Druhý den vše setřete a je hotovo. Jak jednoduché a levné. Ocet báječně zbavuje povrchy mastnoty a zároveň dezinfikuje, proto je také vhodným pomocníkem při čištění povrchů.